top of page
Oren

היי,
אני אורן.


אני מטפל התנהגותי לכלבים ומטפל בארומתרפיה לבעלי חיים, ולעיתים גם לבני אדם. אני גם אמן וצלם. המסע שלי לתחום הטיפול בבעלי חיים התחיל באופן בלתי צפוי כשאימצתי כלבה פחדנית שסבלה מרמות חרדה שלא דמיינתי אפשריות אצל בעלי חיים. כדי להבין טוב יותר את עולמה ולעזור לה, התחלתי ללמוד התנהגות בעלי חיים. התחום הזה הפך לתחום העיסוק שלי. כיום אני עוזר לבעלי חיים ולבעליהם לחיות חיים מאוזנים יותר, רגועים יותר יחד ולהבין זה את זה בשפה מכבדת הדדית

כלב ושמנים ארומתרפים
saniz6_Thin_colorful_scent_trail_coming_out_of_a_diffuser_thin__a421148f-f2cd-4ce0-aca0-fa

ארומתרפיה לבעלי חיים

בשנות העשרים לחיי למדתי עיסוי וארומתרפיה. העיסוי יצא מחיי די מהר, אבל הארומתרפיה (שהגעתי אליה לגמרי בטעות, אם יש דבר כזה...) נשארה איתי. הארומתרפיה עזרה לי ולעוד אנשים, הן נפשית והן פיזית. עם הזמן עזבתי את תחום הטיפול, מסרתי את השמנים שהיו לי וכל הציוד הנלווה. החיים התגלגלו והגעתי לתחום אילוף הכלבים, יותר נכון, טיפול התנהגותי בכלבים. במהלך השלמה בנושא תזונה, גיליתי מחדש את השמנים האתרים וההידרוסולים ככלי לעזרה נפשית ופיזית לחיות. נרשמתי ללימודים, רכשתי שמנים וחזרתי לטיפול.

העבודה עם ארומתרפיה היא עוצמתית ומעמיקה. בעבודה עם בעלי חיים, הן מבטאות את עצמן דרך התנהגויות וסימפטומים שניתן לעיתים לראות על הגוף או להבין מהבעלים. כך נכנסת הבחירה האישית של בעל החיים. אופי הטיפול משתנה מכלב לכלב, מסוס לחמור ולחתול. העבודה מתבצעת בעיקר דרך הרחת השמן, שחודר דרך האף ישירות למוח ומתחיל לעבוד שם. לכל שמן סגולות משלו, ונבחר שמנים לפי הצרכים של החיה. מתוך הבחירה שלנו מציע לחיה את השמנים והיא תבחר מה היא צריכה ומה מדבר ולא מדבר אליה.

כל בעל חיים מתנהג אחרת. לפעמים חיה מאוד זקוקה לשמן ותרצה ללקק או לבקש להימרח במקום מסוים בגוף (בדילול מתאים ולא ישיר כמובן). יש בעלי חיים שזקוקים יותר להידרוסולים, שהם תוצר עדין של הפקת השמן עם סגולות רבות. אפשר להוסיף אותם למים. אם חיה מתרחקת מהשמן, זה סימן שהיא לא זקוקה לו, אפילו אם אנחנו חושבים אחרת. בין אם מדובר בקרמים טיפוליים, ספריי הרגעה או חיטוי, הארומתרפיה מציעה עולם קסום של ריחות שיכולים לשפר את מצב הנפש והגוף.

אילוף פורס פרי (FORCE FREE) או אילוף ללא כפיה

אילוף פורס פרי או אילוף ללא כפיה, המכונה גם אילוף חיובי, מתמקד בהבנת הרגש העומד מאחורי כל התנהגות. בגישה זו, לא נתייחס רק להתנהגות אלא ננסה להבין את הרגש שעומד מאחוריה (פחד, חרדה, רעב, כאב, חוסר בהוצאת אנרגיה או תשומת לב) ולטפל בו. כך נוכל לרדת לשורש הבעיה ולעזור לכלב להרגיש בטוח ומסופק.

אני רואה את הכלב כאינדיבידואל עם רגשות ותחושות. הוא נכנס לחיים שלנו כי בחרנו בו וגם הוא בחר בנו. יחד איתו מגיעים שיעורים ואתגרים. לפי ראייתי, אנחנו יכולים להקשיב, ללמוד ולהתפתח יחד איתו, וליצור חיים בריאים יותר מבחינה פיזית ונפשית, המבוססים על אמון ובחירה אישית ולא על כפייה או ענישה.

חשוב להתאים את רמת הציפיות בעבודה עם כל כלב לפי יכולותיו ותכונותיו. תהליכים רגישים לוקחים זמן וכוללים עליות וירידות. יש להתייחס לסביבה בה אנו חיים, לשנות תזונה במידת הצורך ולדאוג לניהול סביבתי נכון. מצבנו הנפשי והיכולת שלנו לספק לכלב את מה שהוא צריך משפיעים על התנהגותו. כדי לשנות את התנהגות הכלב, עלינו לשנות קודם כל את ההרגלים שלנו.

עבודה לפי עקרון LIMA (Least Intrusive, Minimally Aversive) מתמקדת בנקיטת צעדים הכי פחות פולשניים והכי פחות אברסיביים, אך יעילים. נתחיל בכלים הכי פחות פולשניים כמו תזונה ובריאות, ונמשיך לפי הצורך. יש לדאוג שהצרכים הבסיסיים של הכלב יסופקו כראוי, שכן מצב בריאותי, פיזי ונפשי משפיעים רבות על התנהגותו.

התניה קלאסית ואופרנטית

התניה קלאסית:

תהליך למידה שבו נוצרת אסוציאציה בין שני אירועים שונים. האירוע הראשון מנבא את האירוע השני, ומפתחת יכולת ציפייה. התניה זו מתרחשת תמיד ברקע, גם כשאיננו מודעים לכך.

 

התניה אופרנטית:

דרך למידה שבה התנהגות משתנה בהתאם לתוצאות מהסביבה. כאן יש השלכות למעשים שהכלב מבצע או לומד. לפי חוק התוצאה של ת׳ורנדייק, בעל חיים יחזור על פעולות המובילות לתוצאות טובות ויימנע מפעולות עם תוצאות שליליות.

 

חיזוק וענישה

חיזוק: גירוי שמופיע לאחר התנהגות מסוימת וגורם להתנהגות לחזור על עצמה בתדירות גבוהה יותר. חיזוק יכול להיות חיובי (הוספה של משהו נעים) או שלילי (הסרה של משהו לא נעים).

ענישה: גירוי שמופיע לאחר התנהגות מסוימת וגורם להתנהגות לקרות בתדירות נמוכה יותר. ענישה יכולה להיות חיובית (הוספה של גירוי לא נעים) או שלילית (הסרה של גירוי נעים).

עקרון LIMA ושימוש בענישה

עקרון LIMA מציע שהכלי האחרון לשימוש יהיה ענישה חיובית, אך בפועל לעולם לא נגיע לענישה חיובית. אני מאמין שאין צורך בכך. בעזרת פרוטוקולים, עבודה חכמה והדרגתית, חיזוקים חיוביים והבנת הכלב ושפת גופו, ניתן להשיג תוצאות טובות יותר, נעימות יותר לכלבים ולבעליהם. עבודה עם חיזוקים חיוביים והתניות קלאסיות תתמקד ברגש ובמקורו ולא רק בסימפטומים שלו. חיזוק חיובי לא חייב להיות חטיפים אלא כל דבר שהכלב אוהב ונהנה ממנו.

באילוף פורס פרי נשתמש בגישה הוליסטית לחיי הכלב והאילוף, הכוללת כלים וגישה אחרת לחיים עם הכלב שבחרתם לחיות איתו.

צרו קשר

תודה, אצור קשר בקרוב!

bottom of page